A második szám megjelenése nem hozott lényegi változást a lap szerkezete alapján .. Az elsõ alapján vitték tovább a szerzõk a fonalat. Kis áttekintés a legújabb Spectrumos fejlesztésekrõl - hardware fõleg -, illetve kisebb programismertetõk. Ezek lényegében arra korlátozódtak, hogy megemlítsék a játék célját, tippeket, vagy különféle poke-okat is adtak a játék könnyebb végigviteléhez. Bár a késõbbi száokban is megmaradtak, de korlátozódtak egy, esetleg két oldalra. A többi, már "megszokott" rovat, mintpéldául a Gépi kód tanfolyam haladt tovább, részletekbe menõ ismertetésekkel, kisebb gépi kódú rutinokkal.

Viszont a harmadik számtól kezdve a borító fényezett papír lett, a leírások piros, vagy kék színû kereteket kaptak - kezdetben a Commodore Világ 8. számáig örökölte a Speccy-s kereteket. Késõbb 4 oldalnyi Enterprise rovat is indult az újságban. Mivel az Enterpise is Z80 alapú gép, a játékokat ügyes programozók az Enterprise hardware adottságaihoz igazították - a különbözõ Rom rutinok és egyéb eltérések miatt vált szükségessé, nameg nem tudta volna gyenge program ellátottságával felvenni a harcot a Spectrummal. A programozás szeretetére, megértésére és eme mûvészet továbbfejlesztésére beindult egy átíró-rovat, melyben a Spectrumos Moon Cresta játékot konvertálták át Enterprise-ra. Érdekes volt, az biztos.

Azután ott voltak a zúgfénymásolók. A SpV-kban térképlapok is jelentek meg különbözõ játékokhoz, melyet egyesek elõszeretettel fénymásolgattak, mert képtelenek voltak kifizetni 39Ft-ot a SpV-ért. Meg ott voltak a SpV-k fénymásolói is. Ezért bevezette a szerkeszõ, hogy színes ábrák legyenek a paíron, mert bár így nehezebb lesz olvasni a szöveget, de felesleges lesz viszont fénymásolni ...

Hosszú hónapok után kezdett leáldozni a Spectrum-láz. Szinte minden elképzelhetõ hardware-t kihoztak hozzá, például: Commodore floppy-illesztõ, Centronics illesztõ, fényceruza, hálózati illesztõ(!!!), microdrive, Kepston illesztõ ... Mígnem a Spectrum rajongói átpártoltak a Commodore 64-hez, így 1990 júniusában egy dupla számmal búcsúzott a lap, mely valamennyire összefogta a hazai tábort. Ez volt a jubileuim Spectrum Világ 25.

Aggodalomra semmi ok, Rucz Lajos Székely László és Kodreán Mester azért folyatta, de már nem SpV, hanem CoV néven. Ez egy másik történet, addig is nézzünk szét, milyen fontosább játékok jelentek meg C64-re...

Itt szeretnék köszönetet mondani Kocsis Istvánnak, hogy általa hozzá tudtam jutni a SpV1-23, 25-ös számaihoz.

Elõzõ   Tovább