Közben történt egy s más.

Például megjelent a ZX-80, kicsit késõbb a ZX-81, mint a Spectrum. Ennek is kezdetben két változata volt, egy 16kb, illetve egy 48 kbyte RAM-mal szerelt változat. Persze a 48k-s gép volt a kelendõbb. Az akkori szemmel nézve nagyonis jó gép volt, habár - szívemnek oly kedves - C64-gyel szemben a BEEP-en kívül nem túl sok hangot volt képes megszólaltatni. Persze jónéhány programot errõl a géprõl konvertáltak a Nagy Öregre, mint például a Tir Na Nog. Itt álljunk meg egy percre. Ez a Tir Na Nog nagyon érdekes utat járt be a honi sajtóban. Az elsõ érdemleges leírás a Spectrum Világ 12-ben jelent meg. Teljes megoldást közölt, térképekkel, a található tárgyakkal és azok felhasználásával együtt. Hogy-hogy nem, egy LSI kiadványban is megjelent egy leírás a játékról, egészen pontosan az 1001/4 Játék és Program C64-re c. kiadványban. Mikor átlapoztam ezt a könyvet, furcsán éreztem magam: mintha láttam volna már valahol ezt a képet, olvastam volna azt a mondatot. És amikor összevetettem a két kiadványt, megdöbbentem: szóról szóra és képrõl képre ugyanaz volt!

Mint kiderült, az LSI segédkezett a SpV-k kiadásában, lehet, hogy valamilyen megállapodás született az LSI és a SpV között ...

Az elsõ, döntöen számítógépes játékokkal foglalkozó folyóirat 1987 augusztusában jelent meg. Ez magánkiadás volt és úgy hívták: ... . Pontosan. A történeti hûség kedvéért megemlítem, hogy az újság "szerkesztõsége" nem is létezett. Felelõs kiadója Rucz Lajos volt, és az újság kezdetben Ócsán, az Egressy Gábor Mûvelõdési Házban készült. Azt hiszem, ez az elsõ lapszám megérdemli, hogy tételesen felsoroljam, mirõl szólt:

 1. Sir Clive Sinclair tündöklése és ... bukása ?!

 2. Játékújdonságok a piacon: Ninja - Mastertronic, Stripper - Induvidial .....

 3. Piyarama - (leírás térképpel együtt.)

 4. Bat Man - (Ocean termék, szintén térképekkel együtt.)

 5. Másolóprogramok - Copier FM-3

 6. White Lightning - Oasis Software

 7. Hardware öteltek: Video kimenet a Spectrum 16/48k gépre és ZX-81-re. Számomra elképesztõ, hogy mennyi hardware ötletet mutattak meg, mindenféle kapcsolás irajzzal, segítséggel együtt.

 8. Paintbox III/1 - rajzolóprogi, elég tartalmas leírással.

 9. Basic - Egyszerû Basic Tool-kit lehetõségek

 10. Programozástechnika - A rajzfilmkészítés kezdeti lépései ZX Spectrumon

 11. Gépi kód tanfolyam 1 - ebben a részben egy rövid bevezetéssel, mely igen tartalmas és érthetõ, bepillanthatunk a gép lelkivilágába.

 

Elõzõ   Tovább