Ezt az lapot amolyan rövid történeti áttekintőnek szánom, remélem tetszeni fog és ha Neked is van valamilyen különleges élményed - netán együtt söröztél CoVboy-jal -, ne habozz, küldd el!
Vissza!!!!
 

Olyan régen kezdõdött ...

Talán az idõsebbek emlékeznek arra, amikor 1983-ban megjelent a Mikroszámítógép magazin elsõ száma. Kovács Gyõzõ volt, aki útjára indította a lapot. Sok érdekes és nemkülönben hasznos információkat és programokat közölt az újság. Mivel az újságban elõször nyílt lehetõség arra, hogy az olvasók is aktívan részt vegyenek, rengetegen küldek be kisebb-nagyobb rutinokat. Népszerûsége egyrecsak nõtt a lapnak. Egyik kedvenc rovatom a Sakkprogramozás rovat - Kovács P. Attila szerkesztette -, valamint a Nemes Tihamér Számítástechnikai Versenyek. Sok érdekes és ötletes kis programot közöltek, volt, amit az olvasók által beküldött programok közül válaszottak ki. Ilyen típusú feladatok voltak plédául: disassember program, számológép megvalósítása, olyan labirintus rajzoltatása a géppel, melynek csak egy be és csak egy kijárata van, és csakis egyetlen megoldása, vagy: az említett labirintus megoldatása a géppel. Ezeket a programokat ZX Spectrum Beta Basic 2.0-3.0, vagy Turbo Pascal 4.0, illetve TurboC 2.0-ás nyelven valósították meg, illetve ezen nyelvek valamelyikén, esetleg kettõn közölték a megoldást. Nem rossz erõpróbák.

A másik kedvenc rovatom Barna László: Így írtok ti ... programot c. rovata, melyben döbbenetes blõdségeket pofonegyszerû megoldással leegyszerûsített és a program futását lényegesen felgyorsította. Persze jócskán mazsolázgatott például a Csupa Játék C16-ra c. könyvbõl, egy "élelmes" olvasó kis cheat-jára is fény derült. Ha valaki még emlékszik: Az a sok Data sor! címen beküldött egy rutint az olvasó, melyben az alábbi értékadás volt: A=879-1. Ki sem javította, hanem egyszerüen, minden javítás nélkül beküldte. Emlékeim szerint ezt az amerikai RUN 1988/3-as számából csente. Kis ügyes.

Az újság azóta megszûnt. 1990/5-ös száma volt az utolsó, majd kijött Alaplap, késõbb Új Alaplap néven.

Tovább